Hei taas!

Oonpas ahkera päivittäjä :D Koska oon vielä kipee, ja aamulla tuli huideltua vähän kaupungilla, ja tänä iltana myös ollaan menossa ulos syömään, niin ajattelin, että bogin kirjoittaminen pitää mut sopivasti paikoillaan, lisäksi viikonlopun jälkeen olisi taas liikaa päivitettävää, koska Québec City! Montréal on kyllä mielettömän siisti kaupunki! Niin hipster ja cool ja helppo vegaanille, että en tiedä miten päin olisi (eli oon onnesta soikeena). Niin kuin ennalta olin kuullut, täällä yhdistyvät eurooppalaisuuden ja Pohjois-Amerikkalaisen kulttuurin parhaat puolet. Suurin ero maisemassa on valtavan leveät autotiet ja säntillinen ruudukkomainen asemakaava (joista en pidä ihan liiaksi, koska tykkään eurooppalaisesta sekavuudesta ja rosoisuudesta plus eksyn täällä paljon helpommin. tai lähden tutulla kadulla väärään suuntaan, koska kaikkialla näyttää samalta. Olen yksityiskohtien perusteella suunnistaja, en valitettavasti ilmansuuntien. Tähän astisessa elämässä se on riittänyt enemmän kuin hyvin: Olen niittänyt oivan suunnistajan mainetta niin ylä-asteen suunnistustunneilla, kuin Ranskassakin reissatessamme uusissa kaupungeissa. Täällä se ei riitä.)

Seuraavaksi kuvia ja kuvaelmia näiltä ekoilta viikoilta.

1. osa: KAMPUSLAIFFIA

2. osa: POUTINEA

3. osa:#foodporn

4. osa: KAIKKI MUU

*

1. osa: KAMPUSLAIFFIA

 

IMG_9339.jpg

Uusien opiskelijoiden juhlintaa. Taustalla kampuksen aukio, josta puhuin aiemmin. Täältä siis saa bisseä, hodareita, hampurilaisia (myös vegaani!), voi pelata lenttistä ja musiikki pauhaa. Lounastreffataan täällä usein.

 

IMG_9349.jpg

Yliopistolla on omat isot urheilutilat ja -kentät nimeltä CEPSUM (täällä rakastetaan kirjainlyhenteitä kuten Ranskassakin). Ostin sinne salikortin ja ryhmäliikuntakortin, jotka maksoivat yhteensä noin 160 e (salikortti voimassa 3kk ja ryhmäliikunta koko vuoden), vähän suolainen Unisportin satku/vuosi/all inclusive tottuneena, mutta c'est la vie! Kuntosali on erittäin asiallinen, löytyy paljon vempaimia ja painoja joka lähtöön, tottuneemmallekin treenaajalle riittävästi, ja yksi pitkä seinä on kokonaan ikkunaa. Sali on tosi siisti ja kaikinpuolin asiallinen, ehkä paras sali missä oon käynyt, tai ainakin parhaimmasta päästä! 

 

IMG_9386.jpg

Uimahalli. Onneksi löytyy ihan kunnon pitkät altaat ja hyppytorni niille ketkä uskaltaa. Tällä hetkellä allasta korjataan, eli pulikoimaan ei pääse ennen syyskuun puoliväliä :D

 

IMG_9390b.jpg

OPISKELIJAKORTTI!!! Tämä kannattaa hankkia asap niin johan kaikki ovet aukenevat. Täytyy sanoa, että täällä kaikki toimii niin hyvin!! Ensimmäisinä viikkoina uusia opiskelijoita neuvotaan ja ohjataan melkein kädestä pitäen, ja tarjotaan vielä pizzaa kaupan päälle. Kanadalaiset tai no quebeciläiset ovat ihania! Niin auttavaisia, kilttejä ja aidosti mukavia! Ihan uskomatonta, ja mukavan virkistävää ranskalaisten vittumaisuuden jälkeen ;D no ei se nyt ihan niinkään ollut, tapasin paljon ihania ranskalaisia, mutta ystävällisyydessä on havaittavissa huomattava kulttuurinen ero.

 

IMG_9543.jpg

Next step opiskelijakortin jälkeen oli hankkia matkakortti eli OPUS. Montréalin sisäinen maksaa opiskelijoille noin 33e kuukaudessa ja kattaa kaikki metrot, bussit yms. Täällä on hyvä jukinen liikenne ja yöbussejakin kulkee baaripirkoille ja -pettereille. Tässä kuvassa olen matkalla ensimmäiseen oikeaan koulupäivään. Kuvassa jättimäinen urheilukassi, ei suinkaan urheilukamoja, vaan mun ei-niin-pientä läppäriä ja ei-niin-pieniä eväitä varten. Harkitsen vakavasti miniläppärin tai iPadin hankkimista lähitulevaisuudessa, koska tota kassia on hemmetin raskasta raahata koko päivän mukana. Mutta annan ainakin itsestäni sporttisen kuvan. Viime silaukseen sporttityyliin tuovat lenkkarit. Kampusalue on todella ISO! Ydinkampuksen  päästä päähän kävelee puolituntia, ja heppoisilla ballerinoilla jalat ovat pian ruvella., eli en valitettavasti ole useinkaan kovin chic Toki kampuksella kulkee bussi ja metro, mutta mä olen ottanut ihan liikunnan, päivänvalon ja raittiin ilman kannalta.

 

IMG_9555.jpg

Ekan koulupäivän kunniaksi tietysti koulun vessassa peiliselfie. Kursseiksi valikoitui viimein kanditason työ- ja organisaatiopsykan kurssi Psykologia työmaailmassa, maisteri/tohtoritason kurssit Vanhusten neuropsykologia sekä Interventiot vakaviin mielenterveyden häiriöihin (eli käytännössä psykoosiin). Lisäksi otan yhden ranskan suullisen taidon kurssin. Kursseista voisin kertoa tarkemmin joku toinen kerta, mutta olen todella tyytyväinen opetuksen ja tutkimuksen tasoon täällä! 

 

IMG_9550.jpg

Ekan koulupäivän kunniaksi toinen luentoselfie :D

 

IMG_9556.jpg

Kampuksen lähialuetta. Montréal on ihanan vehreä!

 

IMG_9574.jpg

Psykanlaitoksta sisäpuolelta. Ei tää nyt niin ghetto ole, kuin jotkut pelottelivat. Luokasta riippuen saattaa olla tosi modernia audista pehmustetuilla liikkuvilla luksuspenkeillä tai sitten ala-astemaisesti pulpetit viime vuosisadalta. 

 

IMG_9402.jpg

Kierros Cöté-des-Neige -alueella, joka on täynnä opiskelijaystävällisiä kuppiloita, baareja ja ravintoloita. Ja on siellä myös hieno kirkko.

 

IMG_9346.jpg

Josta hienot maisemat!

 

IMG_9424.jpg

Eka (?) kaverikuva, täällä ei kyllä kauan ujosteltu kuvien ottamisen aloittamista.

 

*

2. osa: POUTINEA!

 

IMG_9357.jpg

Meidän ekat Poutinet, eli ranskanperunat ruskeakastikkeen tyyppisellä kastikkeella ja juustontapaisella juustolla (on kuulemma jokin välivaihe juuston ja maidon välillä :D). Tämä on Montréalin ykkösherkku ja spesialiteetti, jota saa vaikka minkälaisina versiona. En ole selvittänyt mitä poutine oikeasti sisältää, mutta outoudestaan huolimatta on erittäin maukasta! Joka baarista saa tätä, ja aivan mainiota safkaa oluen tai darran kanssa tai ilman kumpaakaan!

 

IMG_9441.jpg

Paras paikka syödä poutinea on La Banquise, joka taitaa olla auki vuorokauden ympäri. Tarjolla on myös vegaanista poutinea!! En valitettavasti testannut sitä vielä, koska halusin syödä perinteisen, mutta ensi kerralla sitten!

 

 

 

 

IMG_9469.jpg

Lokit ovat täällä ystäviä, toisin kuin Helsingin kauppatorilla! Park de la Fontainessa ne vain kiltisti kuikuilivat mun höyryävän kuumaa, jättimäistä, HYVÄÄ ja rasvaista poutine-annosta. Mun mielestä Banquisen annos ei vetänyt kyllä vertoja meidän baaripoutinelle, mikää on hassua, koska Banquise on yksimielisesti ykkösmesta syödä poutinea.

 

*

3. osa: #foodporn

 

IMG_9462.jpg

Ahne ei voi sielulleen mitään.. Em. reippaan poutine-annoksen jälkeen vetäisin vielä Italian herkun eli cannolin.

 

IMG_9423.jpg

Privagosta saa maailman parasta hummusta, joka on oikeasti maukasta ja tulista!!! Ei mahtanut mitään, meni yhdellä istumalla puolikas patonki hummuksella kyyditettynä erään (ainoan tähän mennessä) baari-illan jälkeen.

 

IMG_9518.jpg

Ihanat aamiaiset! Kaurahiutaleita, kauramaitoa, mustikoita, cashew-pähkinöitä, banaania. Nautin niin meidän parvekkeista ja siitä, että on tarpeeksi lämmin syödä ulkona! Ja, että täällä on helppo syödä terveellisesti ja halutessaan ihan vegaanisti.

 

IMG_9526.jpg

Eräänä päivänä päätin testata yliopiston ruokalaa. Lämmin kasviruoka ei houkuttanut sinä päivänä, niin koostin itselleni salaatin, joka maksettiin painon mukaan. En edes vilkaissut etukäteen, mutta olin saada halvaauksen nähdessäni laskun: 5 euroa! Suomen Kela-korvattuilla Unicafe-aterioilla hemmoteltuna moinen hinta tuntui ihan käsittämättömän pahalta! Salaattiainekset maistuivat kyllä tosi laadukkailta, mutta jää kyllä viimeiseksi kerraksi, kun en tuo omia eväitä koululle! Lämmintä ateriaa haluan testata, koska sitäkin on saatavilla vegaanisena, mutta just for experience, en ota tavaksi.

 

IMG_9562.jpg

En toistanut enää samaa virhettä, ja syönyt salaattia kanttiinissa, vaan omat eväät mukaan ja kampuksen nurtsille piknikille niin kuin suurin osa muistakin opiskelijoista! Nautin meidään kampuksesta suunnattomasti! Toisin kuin Lyonissa, tänne on aina kiva tulla, ja odotan lounashetkiä ja Pub FAÈCUMIN (eli bisse/hodari -aukion) tapahtumia ja eläväisyyttä. Kirjastokin on ihana! 

 

IMG_9575.jpg

Psykanlaitoksen ruokalista, tarjolla on siis kunnon lämpimiä annoksia. Pääruokalassa on useita (varmaan 3-5) eri vaihtoehtoja, pienemmissä ruokaloissa vaan yksi ja sen lisäksi leipiä, salaatteja yms.

 

IMG_9602.jpg

Nautin niin, kun täällä pääsen fiilistelemään ruualla, toisin kuin kulinaristien mekassa Ranskassa. Patonkin, juustojen ja viinin luvatussa maassa kasvisruoka (vegaaniruuasta puhumattakaan) ei ole ruokaa ollenkaan. En tuomitse jyrkästi em. näkemystä, koska näin ajattelin itsekin vielä reilu kolme vuotta sitten :D! Mutta tässä hurmaavassa L'escalier -ravintolabaarissa on vegaanillakin herkkupöytä: Valikoimassa on pastaa, pitsaa, burgeria, tapaksia... Mon dieu! Tapasin täällä mun koulukummin, eli UdeMin opiskelijan, joka auttaa mua kouluun ja elämään liittyvissä asioissa. Olemme sattumalta samalla psykan kurssilla, vaikka hän on tohtoriopiskelija! Kerron teille myöhemmin Kanadan koulu- ja yliopistosysteemistä, joka poikkeaa suomalaisesta huomattavasti.

 

IMG_9601.jpg

Ravintolan sisustus oli taas niin cool ja unique!

 

IMG_9613.jpg

Viimoiset ruokafiilistelyt tältä erää: Eli aamulla sovittiin aamias- ja kaffetreffit Café Melbourneen, jonka bongasin sattumalta kadulla kuljeskellessani. Lyonissa mulla oli kymmenkunta aussikaveria, ja jos heidän puheita (=hehkutusta) on uskominen, Melbournesta saa maailman parasta kahvia. Parempi puoliskoni (eli poikaystäväni) teki syväluotaavan Google Researchin, jonka perusteella aussikamuni saattavat olla oikeassa. Kahvin laatuun kiinnitetään Melbournessa aivan erityistä huomiota, ja sut heitetään kahvilasta ulos ja komennetaan Starbucksiin, jos pyydät kahviisi maitoa (pilaa kahvin maun).

 

IMG_9604.jpg

Tilasin espresson, koska se oli listalla ainoa kahvi ilman maitoa (ehkä täällä porukka ei ymmärrä mustan kahvin päälle tai sitten en vaan osannut tilata ilman listaa mitään muuta, kun olen vielä aika tuore kahvinjuoja). Kahvin kyytipojaksi tilattiin muhkeat toastit, oli kyllä superhyvää!!! Suosittelen ehdottomasti! Kyltissä lukee: "Avoinna. Ranskamme ei ole kovin hyvää, mutta kahvimme on". Ja niinhän se oli!

 

*

4. osa: KAIKKI MUU

 

IMG_9507.jpg

Yksi päivä oltiin joka sunnuntaisissa Tam Tameissa, eli rumpujameissa. Siellä nuoret ja vanhat soittajat kokoontuvat improamaan ja me muut kuuntelemaan ja hengailemaan. Hyvä meininki!

 

IMG_9515.jpg

Skypehempeilyä <3 Seitsemän tunnin aikaero tuottaa välillä vaikeuksia löytää yhteistä aikaa, mutta onneksi on whatsappin ääniviestit ja videot sun muut keksitty! Tänään hankin kanadalaisen Fido-liittymän mun puhelimeen (n. 25e/kk, rajoittamattomat tekstarit myös ulkomaille, rajoittamaton määrä puheluita ja 1 G nettiä. Netti on täällä luksustuote, ja tuo vaivainen yksi giga nettiä nostaa liittymän hintaa noin kymmenellä dollarilla.).

 

 

IMG_9361.jpg

Opiskelijaillanistujaisissa yliopiston viereisessä kuppilassa. USA-Suomi-Meksiko -team <3 :)

 

IMG_9411.jpg

Kaunis vanha satama on vähän eurooppalaistyylinen, muttei mielestäni kuitenkaan.

 

IMG_9415.jpg

Vanha satama.

 

IMG_9418.jpg

Chinatown, tai oikeammin Kiina-katu.

 

IMG_9437.jpg

Seinämaalaus. Näitä on ihan kaikkialla!!

 

IMG_9452.jpg

Ihania kesyjä jättioravia kerjäämässä ruokaa.

 

IMG_9464.jpg

Ekat opiskelijabileet LaBoomissa.

 

IMG_9481.jpg

Maisemia vuorelta ja vuorella.

 

IMG_9488.jpg

Mä ja mun sveitsiläiset kaverit :)

 

IMG_9497.jpg

Montagnen tunnusmerkki.

 

IMG_9535.jpg

Sain meksikolaiselta ystävältäni pikkulahjan :)<3

 

Superpitkä postaus tällä(kin?) kertaa. Täällä on vaan liikaa kuvattavaa ja kerrottavaa. Jos jaksoit tänne asti niin toivottelen oikein hyvää viikonloppua!! Alan laittautumaan iltaa varten, huomenna sitten lähtö Québec Cityyn!! Saatin Couchsurfingin kautta majoittaja kahdeksi yöksi, huippua!

Ciao!

 

<3: Niina