Salut!!

Nyt on jo melkeen pari viikkoa vierähtänyt täällä Montréalissa! Aika menee ihan hurjaa vauhtia eteenpäin: Ensimmäinen orientaatioviikko on ohitse, kurssit alkoivat eilen ja niin ne illatkin pimenee täällä, vaikkakaan eivät vielä kylmene (klo 20h vielä 24 astetta ja päivällä 25-30). Pitää kaivella muistia mitä kaikkea on tullut tehtyä, sillä ohjelmaa riittää edelleen lähes aamusta iltaan. Porukkaa lakoaa vuoteen pohjalle varmaan kaiken alkustressin takia; mullakin on nyt jonkinasteinen flunssa. Mutta ei se miitään, ainakin tulee pakkorauhoituttua, mikä on hyvä, kun huomasin, että aloin käymään vähän ylikierroksilla. Siispä pitää mennä useammin vuorelle rauhoittumaan :D. Yks päivä meillä oli mindfulness -piknik näissä kauniissa maisemissa:


IMG_9585.jpg


Xavier Dolan -leffailta saa kolmannen osansa muistaakseni tällä viikolla. Tässä viime viikkoiset leffat, jotka katottiin: 


IMG_9310.jpgIMG_9312.jpg


Mietin tänään kotimatkalla, että mulla on menny täällä kaikki kyllä hemmetin hyvin. Kaikista iloisin olen siitä, että sain alle viikon tuttavuuden jälkeen kavereita, joiden kanssa suunnitellaan kaikennäköistä yhteistä tekemistä (mm. eilen oltiin tanssimassa Swingiä, ens viikolla salsaa, sitten perjantaina aamupalalle ja nautiskelemaan Melbournelaista, eli ehkä maailman parasta kahvia, edellisellä viikolla tutustuttiin vähän yöelämään..), ja ensimmäinen reissukin on jo tiedossa! Eli tänä viikonloppuna lähdetään kahdeksi yöksi Québec Cityyn! Mennään autolla, joten matka taittuu kuulemma mukavasti vain kahdessa tunnissa, ja hinta ei todellakaan päätä huimaa. Majoitus on vielä auki: Ensisijaisesti yritetään Couchsurfingin tai Airbnb:n kautta.


UdeMin järkkäämä kävelykierros Centre-Villessä, eli pilvenpiirtäjien hallitsemassa kaupungin ytimessä :


IMG_9327.jpg

Meillä oli ihan mieletön opas!! Nakuttelin iPhonelle muistiin kiinnostavia Montréal -faktoja, ja jaan tässä parhaita paloja!


Montréal - 15 faktaa, lähtee nyt!

1.Montréalin alla piilee varsinainen maanalainen kaupunki! Joulukuusta maaliskuuhun voi siis huoletta paeta kylmää ja pimeää 60 kilometrin mittaiseen maanalaiseen verkostoon, joka yhdistää kaikki keskustan olennaisimmat ostoskeskukset, hotellit, rautatieasemat ja yliopistot toisiinsa.Maan alla virtaa jopa joki! Jäi vähän epäselväksi voiko sitä nähdä vai ei, mutta pitää tehdä tarkempi tutkimusretki pakkasten tullessa. Huvittavaa, kun täällä ajatellaan, että suomalaisena olen tottunut kylmään, mutta Montréalin perus -42 on aika harvinaista Helsingin leveyspiireillä :D.


2. Pilvenpiirtäjät rakennetaan maksimissaan 47 kerroksiksi, jotta mikään niistä ei kohoa korkeammalle kuin kaupungin ylpeys, “vuori” eli “La Montagne” (alla kuvassa keskellä). Paikallisille se on nimenomaan vuori, ei missään nimessä kukkula.
IMG_9331.jpg3. Québecistä ovat tapelleet aikojen kuluessa keskenään irlantilaiset, britit, skotit ja ranskalaiset. Nykyään eniten nähtävillä on ranskalaisten ja brittien vaikutteet, sen sijaan irlantilaiskortteli pistettiin vuosia sitten maantasalle.Jäljellä on vain pari hassua ao. kuvassa näkyvää matalaa taloa. Muutoin täällä on omat korttelinsa niin latinoille, arabeille, italialaisille, ranskalaisille, kiinalaisille jne.  Kuitenkin Motrealissa eri etnisten ryhmien korttelit ovat sekoittuneet keskenään toisin kuin esim. Torontossa.


IMG_9335.jpg


4. Kanadan kansallishymnin voi aloittaa ranskaksi tai englanniksi. Québecin rautatieasemalla hymnin alkuosa on tietenkin ranskaksi.


5. Québecin itsenäisyys on aina ajankohtainen topiikki. Tästä on käyty tiukkoja kansanäänestyksiä kaksi kappaletta vuosina 1980 ja 1995, jolloin kansanäänestys hylkäsi vain niukasti eroamisen Kanadasta (50,6 % ei, 49,4 % kyllä). Miksi sitten québeciläiset haluavat erota Kanadasta? Olen aina ajatellut, että siellä ne ranskalaiset kukonpojat vaan uhittelee, mutta kyllä eroamiselle vaikuttaa löytyvän ihan asiallisia perusteita. Ensinnäkin quebeciläiset ovat sosialistisempia kuin muut kanadalaiset, esim. osa yliopistoista on ilmaisia QC:ssä, mutta ei muualla Kanadassa. QC yhteiskuntamalli perustuu Ranska-Ruotsi-malliin, kun taas muu Kanada amerikkalaiseen maliin, Tärkeimmät syyt liittyvät kieleen, lainsäädäntöön ja talouteen. Muutamia esimerkkejä QC sorrosta: Qcläinen ei voinut ennen päästä englanninkielisiin yliopistoihin tai korkeisiin virkoihin. Korkein mahdolllinen pesti oli lääkärin virka. Qcläiset eivät olleet koskaan suurten firmojen johdossa, vaan ainoastaan palveluksessa, ja ymmärrettävästi em. asiat alkavat nyppiä. Myös politiikkaa tehtiin QC:ssä aiemmin vain englanniksi.


6. Place Ville Marie oli Montréalin kaupungin ensimmäinen nimi (samanniminen aukio on yo. kuvassa, jossa opas selostaa meille).


IMG_9336.jpg

Place des Arts, festari ym. häppeninki mesta.


7. Montréalin itä-länsi-akseli on tärkeä erotteleva tekijä: Idässä asuvat katolilaiset ranskalaiset ja lännestä en ole varma :D. Ilmansuuntien suhteen montréalilaiset ovat sekopäistä sakkia. Alunperin kaupungin kartta oli tehty väärin: itä oli etelässä ja länsi pohjoisessa. Virhe on korjattu nykypäivään mennessä, mutta montréalilaiset puhuvat edelleen idästä, kun tarkoittavat etelää ja lännestä, kun tarkoittavat pohjoista.


8. Montréal on saari (jos et vielä huomannut kartasta),


9. Montréalilaiset ovat ennakkoluulottomia: Arkkitehtuurissa on tieten tahtoen haettu kontrastia uuteen ja vanhaan. Esimerkiksi erään vanhan kirkon taustalla kohoaa moderni pilvenpiirtäjä. Kyseistä kirkkoa on lisäksi nostettu varta vasten, jotta sen alle on voitu rakentaa maanalainen OSTARI!!!


10. Kaupungissa on ollut neljä eri jättimäistä hienostotavarataloa (vrt La Galerie Lafayette ranskalaisille tai Harrods briteille): yksi ranskalaisille, yksi briteille, ja kaksi muuta joillekkin muille yhteisöille, meni vähän ohi. Kuitenkaan täällä ei juurikaan välitetä luksuksesta ja merkkivaatteista (arabeja lukuunottamatta).


11. Tätä en tiennyt (en kyllä paljon muutakaan enenn tätä kierrosta)!!! Montrealilla oli ennen samanlainen maine kuin Amsterdamilla, ja kaupunkia kutsuttiin hellittelynimellä: “Pohjoisen Amsterdam (Amsterdam du nord)”. Ennen Montréalia markkinoitiin turisteille naisia halventavaan tyyliin tämän tapaisella sloganilla: “Montréalista saa helposti naista”. Ei tarvitse varmaan mainita, että ei markkinoida enää :D! Montréal on avoimen kaupungin maineessa myös suhteessa homoseksuaaleihin, tässä QC on edistyksellisempi kuin muu Kanada.


IMG_9338.jpg
Edelleen Place des Arts.


12. Jokavuotinen helleaalto yhyttää Montréalin kaupungin LOKAKUUSSA! Tiedossa siis 5-10 päivää kolmenkymmenen asteen hellettä sen jälkeen, kun ilmat ovat ensiksi viilentyneet tuntuvasti.


13. Jouluna Montréalista on turha etsiä ihmisiä, ainakaan paikallisia (vrt. Helsingin juhannus). He lähtevät sankoin joukoin maalle tai etelään.


14. Joulukuussa paikallinen ottaa kuvia Instagramiin ensimmäsistä lumihiutaleista ja -kinoksista, luistelee, pulkkailee ja laskettelee. Tammikuussa kukaan ei enää poistu kotiovestaan ulos, koska talvi on mälsää, ja sitä saattaa kestää jopa 6 kk. Sitä varten kaupunki on kehittänyt helmikuun alkuun festarit, jotta piristettäisiin kansaa ja rohkaistaisiin heitä vilauttamaan nenänpäätänsä raittiissa pakkassäässä.

15. Huomasin, että mulla olikin vaan 14 faktaa. Sorry!


Jotta postauksesta eii tulisi liian raskas lukea, ja jotta mullakin olisi muuta elämää, säästän pitemmät kuulumiset ja kaikki ihanat kuvat seuraavaan postaukseen, jonka nimen olen btw jo keksinyt, ja tadaa, se on: Kampuslaiffia, poutinea ja #foodporn :D!

Huomenna kielitesti ranskan kurssia varten, eli nyt lepuuttamaan aivoja eli nukkumaan!

Bonne nuit!! Hyvää yötä! 


<3: Niina