Tässä blogissa on luvassa psykologian opiskelijan höpinöitä vaihto-opiskelusta Ranskan Lyonissa, ja siinä sivussa pohdintaa mm. siitä, miten vegaani pärjää täällä lihan ja sisäelinten luvatussa kaupungissa. Montréalin vaihdosta kirjoitan tässä vaiheessa vähemmän, koska se on ajankohtaista vasta ensi syksynä. Bienvenue!

 

Iik. Blogineitsyys menee tässä!!! Perustin tämän blogin, koska a) täältä on helppo kaikkien tuttujen ja vähän tuntemattomampienkin urkkia mun kuulumisia Ranskanmaalla (ja ens syksynä Kandassa!), b) sain itse kullanarvoisia neuvoja koko vaihtohaku prosessin ajan ja yhä edelleen, joten ajattelin jakaa niitä teidänkin iloksi ja hyödyksi, ja c) yliopisto maksaa tästä niin ajattelin, että mitä hittoa mä sitten jahkaan :D. Asiaa ja hyviä vinkkejä vaihto-opiskeluun liittyen on kertynyt niin paljon (plus kirjoitan tätä luultavasti aina semi väsyneenä), että varoitan jo etukäteen - täysin kronolooogisia päivityksiä on lähes edesvastuutonta odottaa.

 

Noniiin noniiin noniin noniin noniin.. Asiaan! Koitan aluksi edetä jotakuinkin teemoittain, ja ajattelin aloittaa asunnosta, koska se tuli nyt ekaksi mieleen.

 

Eli tässä kirjoittelen kolmannen päivän iltana yhdeksän neliön rotanloukossani Lyonin vanhan kaupungin tuntumassa. Mulla kävi ihan mieletön tuuri asunnon suhteen, ainakin muiden vaihtarien kokemusten mukaan on ollut tosi vaikeaa löytää kämppää, mutta nappasin (sihteerin mukaan kuulemma ihan ensimmäisenä ehdin..) yliopiston asuntolasta, Récidence André Allixista, tälläisen pikku lukaalin. Asuntola sijaitsee kukkulan laella ja mun ikkunasta on upea näkymä kaupungin keskustaan, samoin alle 30 min kävelymatka sinne, bussikin kulkee, mutta en oo vielä koittanut miten se toimii. Mulla on lisäks oma pikku vessa ja suihku, kirjoituspöytä, sänky ja paljon kaappeja ja jääkaappi!! Keittiön jaan reilu 20 muun asukin kanssa ja se cuisine löytyy tästä samasta kerroksesta. Mitään muuta täällä ei sitten olekaan valmiina; ei hengareita, keittiötarvikkeita, vessapaperia, siivousvälineitä (paitsi harja ja rikkalapio)... Tai eihän tää mikään hotelli olekaan, mutta jotenkin silti hölmönä yllätyin, kun ei ollut wc-paperia valmiina telineessä. Musta ihan hyvä pointti, jos saapuu myöhään illalla, ja muutenkin ilmainen varoitus vessoista: Ainakin yliopistolla muutamissa on se mentaliteetti, että “bring your own papers” tai sit on paperirullakko vessakoppien ulkopuolella. Varmaan joku säästöyritys, en keksi mitään muuta järkevää syytä.

 

Tää kämppä on remontoitu ihan joitain vuosia sitten eli kaikki pinnat on tosi hyvässä kunnossa, ja huone näyttää siten mukavan “raikkaalta”. Luotettavasta lähteestä kuulin, että joidenkin mielestä asuntolaelämä täällä tuntui turvattomalta, he olivat asuneet soluissa, joissa suihku ja vessat on jaettu. Itse kolmen päivän kokemuksen syvällä rintaäänellä voin todeta, että aucun problème! (=ei mitään ongelmaa) Mutta tosiaan, vasta kolmas päivä, tälläinen semi-yksiökämppä ja kaikkien kokemukset on erilaisia. On verra. (=Saa nähdä.) Koska asuntola on kukkulalla, voi tänne tullessa varautua hikeen ja hampaiden kiristelyyn, ainakin jos on mukana yhtä paljon ylimääräisiä matkatavarakiloja kuin mulla. Lähin metro tulee noin kilometrin päähän (ja se km on ylämäkeä!), bussi toki aivan viereen, mutta siitä en tiennyt tulessa vielä mitään.

 

Jo hakuvaiheessa varoitetaan, että Lyonista kämpän saaminen on vaikeaa. Tähän mennessä en oo kuullut, että joku olisi jäänyt ilman tai bunkkaisi edelleen hostellissa, mutta mun kolmen päivän aikana hierotut tuttavuudet eivät kata tietenkään kuin murto-osan vaihto-opiskelijoista. Asuntoloita on ainakin kahdenlaisia, yliopiston tarjoamia ja sitten muita nuorille tarkoitettuja asuntoloita, yhden opiskelijan kuulin asuvan ranskalaisessa perheessä (sitä itsekin harkitsin ainakin lyhyeksi aikaa) ja loput yksityisellä kimppakämpissä. Näistä löytyy paljon tietoa mm. Université Lumière Lyon 2 sivuilta http://www.univ-lyon2.fr/  ja hyväksymispapereista eli en ala vaihevaiheelta opastamaan. Kaikissa on varmasti puolensa, täällä asuntolassa ainakin on helppoa muihin verrattuna, että netti on maksua vastaan valmiina (8,50 e/kk ja useimmissa asunnoissa on Wifi paitsi mulla kaapeli, mutta ystävällinen naapuri lahjoitti piuhan mulle ilmaiseksi, joten np, paitsi whatsapp yms. ei toimi :(!!!), ei tarvitse maksaa erikseen sähköstä tai vedestä ja vuokrasopimus on turvallista tehdä. Ja eipähän tule ainakaan huijatuksi kuten eräs ystäväni, joka joutui vaihtamaan neljä kertaa kk sisällä kämppää, kun sai vähän jotain muuta kuin tilasi. Tänä vuonna oli tarjolla vuokrasopimuksia joko tammikuusta tai helmikuusta alkaen touko-kesäkuuhun saakka. Tammikuussa alkaneita soppareita oli vain muutama ja onneksi sain sellaisen! Olin ajatellut varasuunnitelmaksi kuukautta ranskalaisessa perheessä, mutta jo etukäteen ahdisti ajatus kämpän hakemisesta yksityiseltä, koska en ole joutunut tekemään sitä edes Suomessa. Loppukokeet ovat jo toukokuun lopulla, ja kuulemma niiden jälkeen suurin osa vaihtareista lähtee pois. No minäpä en, koska käsitin, että kesäkuun uusintatentit ovat pakollinen osa vaihtoa ja varasin siis paluulennon vasta kesäkuun loppuun. Jos en uusi mitään, niin tiedossa on viiden viikon loma Ranskassa, jihuu, jos taas uusin niin ….! Vuokrasopimuksessa sai päättää, että haluaako asunnon touko- vai kesäkuun loppuun saakka, ja valitsin kesäkuun.

 

Mun vuokra on 252 euroa kuussa plus netti 8,50 e/kk. Sen lisäksi heti tullessa ennen, kun sai avaimet käteen, piti maksaa takuuvuokra 230e, palvelumaksu 10e ja 100e “kausimaksu” (en nyt millään muista sen oikeaa nimeä). Takuuvuokran saa takaisin vaihdon lopussa kunhan ei pane kämppää risaiseksi. Soluissa asuminen on puolestaan vähän halvempaa ja yksiöissä hieman kalliimpaa. Suomen valtion tukien ja yliopiston apurahojen lisäksi saa vielä Ranskan valtion asumistukea, joka on 100-200e/kk. Sen hakuprosessi ei olekaan sitten mikään helppo juttu, mutta eikun suomalaista Sisua poskeen ja taistelemaan byrokratiaviidakkoon! Mulla ei ole vielä em. tukea, koska sitä varten tarvitsee avata ranskalainen tili, ja sitä varten puolestaan pitää esittää useammanlaisia vakuutustodistuksia, joiden enkunkielisiä käännöksiä odottelen vakuutusyhtiöltäni.

 

Täytyy sanoa, että kaikki on mennyt täällä tähän mennessä todella hyvin ja hyvässä järjestyksessä, aivan ihmeellisen auttavaisia ja kivoja ihmisiä, ranskan puhuminen on ollut yllätyksekseni rentoa ja suht sujuvaa, kaupunki on kaunis kuin postikortti, eikä ainakaan vielä mikään ärsytä. Varsinainen koulu alkaa vasta 19.1., mutta oon nyt ranskan “preppaus”kurssilla nimeltä PRUNE, joka on tarkoitettu Erasmus-opiskelijoille. Orientaatio(eli bile?)viikko alkaa ens viikolla ja siihen asti otan ihan chillisti, meen nukkumaan ajoissa ja tutustun rauhassa kaupunkiin ja shoppailen tänään alkaneissa 42 päivää kestävissä alennusmyynneissä, woop!

 

Sitten vähän iphone-laatuisia kuvia!

 

 

 

 

 

IMG_3560.jpg

 

Mun huonetta.

 

 

 

 

 

IMG_3563.jpg

 

 

 

 

 

IMG_3562.jpg

 

 

 

 

IMG_3564.jpg

 

Kylppäri

 

 

 

 

 

IMG_3558.jpg

 

Maisema huoneen ikkunasta. Kaupunki on ihan sumun peitossa.

 

 

 

 

 

IMG_3585.jpg

 

Maisema ikkunasta illalla. Kaupungin valot näkyy tosi tunnelmallisesti in real life, mutta ei tosiaan tässä kuvassa..!

 

 

 

 

 

IMG_3568.jpg

 

Vegaanina ei tuu olee helppoo.. Kaksi ekaa päivää oon ollu kasvissyöjä (=paljon vuohenjuustoa) ja tänään kysyin tofua kaupasta, mut se oli loppu. Vegaaniudesta Lyonissa -postaus myöhemmin.

 

 

 

 

IMG_3574.jpg

 

La place de la Bonnecourt, Lyonin keskustassa.

 

 

 

 

 

IMG_3577.jpg

 

Samalta aukiolta maailmanpyörä.

 

 

 

 

 

IMG_3586.jpg

 

Iloinen ja väsynyt #selfie

 

 

 

Bonne nuit / Hyvää yötä <3

 

- Niina