Voilà voilà,

Varasin eilen lennot kotiin! VIHDOIN!!! :D tuun 10. kesäkuuta aamuyöllä takas, juuri parahiksi, että ehtii toivottavasti ennen juhannusta selviytyä kotiinpaluushokista. Päädyin skippaamaan Pariisin kautta matkustamisen, kun loppupeleissä hintaeroa tuli vaan 25 euroa verrattuna mun jo varattujen lentojen vaihtoon, ja jos Pariisissa pitää vielä päästä käymään tämän reilu kolmen viikon aikana, matkustan sinne mieluummin ilman isoja matkalaukkuja. Luukutin Skorppareiden Coming home -biisiä ja kelailin, että ompas siistiä palata Suomeen, ootan niin että pääsen näkemään kaikkia rakkaita!!! Muutenkin nyt on kivampi fiilis, kun päätös on tehty ja lennot varattu, nyt vaan nautin jokaisesta sekunnista tän reilu kolme viikon aikana.
IMG_6410.jpg

Piti ikuistaa mun huone :) NIIN, muutan siis kaverille toukokuun lopussa, eli kahden viikon kuluttua se on heippa André Allixille!!


IMG_6413.jpg

Aika askeettisella tyylillä mennään. Me against kertakäyttö- ja kulutuskulttuuri, niin en halunnut ostaa mattoja tai valokuvakehyksiä tai ylipäätään mitään, mitä en vie mukanani Suomeen.


IMG_6366.jpg


Lähipuisto, tää on vähän villimmän tyylinen kuin normaalisti puistot Ranskassa.Mulla oli myös eilen viimeinen tentti!! Ihan huippufiilis, että niistä kaikista on nyt selvitty ja saa vaan lomailla. Vikan tentin aiheena oli siis vakavat mielenterveyshäiriöt, ja meni aika nappiin vaikka itse sanonkin. Luulen, että saan aika hyvän arvosanan, jos proffa suhtautuu lempeästi siihen, että ilmaisin itseäni välillä vähän kököllä ranskalla. Täällä on kyllä niin se mentaliteetti, että kirjoitetaan 1,5 tuntia verenmaku suussa ja kädet krampaten, ei ehdi paljon ajatuskarttoja tai ranskalaisia viivoja piirtelemään, vaan kaikki pitää oksentaa paperille heti.
IMG_6457.jpg


Eilen oli (toivottavasti) vika kerta Bronin kampuksella tänä keväänä, tästä otan aina ratikan kotiin.
Yks päivä tutustuttiin Lyonin Confluenceen, joka on ihan kävelymatkan päässä keskustasta, mutta ei ole alueena niin vetovoimainen kuin Vieux Lyon tai Croix-Russe. Ihmeteltiin, että ollaanko enää edes samassa kaupungissa: Kaikki oli niin modernia, uutta ja aivan eri tyylistä kuin muuten Lyonin keskustassa. Eksyttiin ihan vahingossa Les Nuits Sonores tapahtumaan, joka on viisipäiväinen übercool musafestari (musatyyleinä  urbain, électronique ja indépendant). Ympäri kaupunkia oli siis DJ-koppeja ja esiintymislavoja, joista suuri osa oli vieläpä ilmaisia ja porukka piti piknikkiä tai muuten vaan hengaili niiden lähettyvillä. Cool cool! Lauantaina mekin majoituttiin jo klo 12 alkaen kuuntelemaan musaa ja syömään piknikeväitä Confluenceen. Kierreltiin myös ympäri kaupunkia eri lavoilla ja tapahtumissa, ja täytyy sanoa, että supersiisti konsepti!Kuvia Confluencesta:IMG_6381.jpg

Saônen rantabulevardi.


IMG_6383.jpgIMG_6384.jpg

Confluencen kauppakeskus ja "satama".


IMG_6389.jpgIMG_6391.jpgIMG_6394.jpg

Kahden joen yhtymäkohta ja taustalla Confluencen museo, jossa haluan vielä käydä!


Oon viettänyt tässä viimeisimmät päivät mun ranskalaisten kavereiden kanssa, ja toisena iltana olin porukan ainoa epäranskalainen. Olin todella iloisesti yllättynyt, että kielen puhumisen ja ymmärtämisen haastavin laji, nimittäin huumori, luonnistui kohtuullisen hyvin, enkä illan aikana montaakaan kertaa ajatellut, että tässä puhutaan nyt ranskaa nimenomaan ranskalaisten kanssa. Vaikka vakavasti ottaen ero on kyllä kuin yöllä ja päivällä, jos vertaa meidän keskenään ranskaa puhuvaa Erasmus-porukkaa tai keskustelua oikeiden ranskisten kanssa. Juttelun rytmi ja taso on ihan toista luokkaa :D. Vaikka rakastan mun Erasmus-kavereita, ja todellakin liputan sen puolesta, että puhutaan myös keskenämme ranskaa, joskus tuntuu siltä, että puhutaan täyttä päätä kolme tuntia ja loppujen lopuksi ei olla sanottu sisällöllisesti juuri mitään.


Ranskis ja vaihtarikavereita, hengailua joenrannalla:


IMG_6450.jpgIMG_6467.jpg
Siistiä ranskalaisten kanssa hengaamisessa on myös se, että oppii enemmän puhekielisiä ilmauksia. Näiden linkkien takana on joitain todella yleisesti käytettyjä ilmaisuja, joita viljelemällä hallitsemalla voit tehdä vaikutuksen ranskalaiseen teiniin :D:

http://spokenfr.com/do-you-know-those-5-cool-french-words

http://spokenfr.com/5-funny-words-young-french-speakers-uIMG_6460.jpg

Koulun loppumisen kunniaksi päätin vähän hullutella ja ostaa kolmen sorttista vegaanista valmisruokaa!! En tunne yhtään valmisruokia (jos pakastepizzoja ei oteta lukuun): Oon muistaakseni kerran elämässäni ostanut Thai Cuben ja se oli kauheeta, niin ei ole juurikaan vertailukohtaa. Söin heti eilen raviolin ja tofun intialaisittain. Kummatkin oli ihan hyviä, vähän hailakan makuisia, mutta raaka-aineet vaikuttivat laadukkailta ja "tuoreilta" (vaikka ei tuoretta nähnytkään :D. Kalliiksihan tää tulis ja teen vartissa 10 kertaa paremmat sapuskat itse, niin taitaa jäädä kertaostokseksi. Vaikka oli kyllä ihanan helppoa laittaa vaan mikro tulille. En tiijä muuten mikä Suomessa on tilanne, saako vegaanisia valmisruokia tavallisista marketeista/mistään? Olin tosi yllättynyt, että täältä niitä löytyi ihan perus Carrefourin biohyllyltä.


IMG_6464.jpg

Sain Suomesta kauan odotetun paketin! Katselin nimittäin netistä, että paketti vaan seisoo ja seisoo Lyonin postitoimistossa ilman, että saan mitään saapumisilmoitusta. Viikon kiukuttelin ja kärvistelin, mutta päätin lopulta mennä kysymään saanko paketin pelkällä lähetystunnuksella ja henkkareilla. Ja ihmeekseni se onnistui!!!! Siis täällä Ranskassa?!?! No ei, mutta aika usein vastaus on: En tiedä, ei kuulu mulle, ei voi auttaa, ei ei millään pygee. 


tacos.jpg

Oltiin mun suomalaisen kaverin yliopistopoppoolla meksikolaisessa ravintolassa syömässä tacoja ja sen jälkeen tanssimassa salsaa... eiku forróa Vieux Lyonissa :D Oli huippua!!! Forró on siis brasilialainen paritanssi, jota kuulemma kaikki nuoretkin osaa siellä. 


Lopuksi vielä 11 huvittavaa, kummallista tai coolia “faktaa” elämästä Lyonissa:1. Uber-niminen älypuhelinsovellus = Vähän kuin Bla Bla Car tai Covoiturage, voit tilata rekisteröidyttyäsi itsellesi sovelluksen kautta “taksi”kyydin, joka on yli puolet halvempi kuin oikea taksi. Testattu kerran, ja jos palaan tänne syksyllä, niin must have!! (En kyllä tiedä tän toiminnan laillisuudesta.. Suomessa ei ainakaan olisi, se on varma).


2. Mun hiukset kuolee täällä! Oon tullut siihen tulokseen, että täällä on vedessä jotain mikä kuivattaa ja tekee tukasta hamppua. Muillakin on samanlaisia kokemuksia.


3. Vaikka olet yliopistossa, tunnet olevasi lukiossa. Täällä yliopistossa on holhouskulttuuri, ja sen tuloksena porukka tuntuu olevan vähemmän itsenäisiä ja “kypsiä” kuin Suomessa.


4. En oo ikinä tuntenut itseäni niin vanhaksi kuin täällä ollessani. Mulla on NELJÄ mun ikäistä kaveria ja kaikki muut ovat tyyliin 20-vee.


5. Pienemmät postit, pankit yms. pitävät yleensä kahden tunnin siestan keskellä päivää 12h30-14h30. Monet ravintolat aukeavat vasta 18h30-19h30, tai toinen vaihtoehto on, että ruokaa saa ennen 14h ja 19h jälkeen, mutta ei siinä välillä.


6. KAHVIA ei saa KAHVILOISTA enää klo 18h jälkeen (wtf??? sehän lukee jo nimessäkin?). Mutta sitä vastoin dinnerin jälkeen eli noin 22h-23h30 on ihan normaalia tarjota kahvia jälkkäriksi.


7. Busseissa ja muissa kulkuvälineissä ahtaudutaan aivan kiinni kanssamatkustajiin, vaikka joskus olisi tilaa seisoa väljemminkin. Siispä pyydän jo etukäteen anteeksi, jos Suomessa tulen kiusallisen paljon iholle. Ekoina viikkoina mua häiritsi oman fyysisen tilan puute, mutta nyt olen jo aivan tottunut. Porukka myös änkee melkeinpä kyynärpäätaktiikalla busseihin sisälle, mikä tuntuu musta edelleen tosi epäkohteliaalta.


8. Pääpostissa ei myydä tavallisia blankkoja kirjekuoria, ehei, vaan niitä saa viereisestä kirjakaupasta.

9. Mua luullaan täällä jatkuvasti venäläiseksi, mikä on aivan uutta mulle. Pariisissa, jossa vietin kolme kuukautta, tai muillakaan matkoilla, mua ei kertaakaan ole luultu venäläiseksi, vaan enemmin jopa espanjalaiseksi (!!!), mutta lähes aina ruotsalaiseksi, ja joskus jopa joku arvasi heti ekalla oikein että suomalainen. Pohdittiin tätä kaverin kanssa eilen, ja tultiin siihen tulokseen, että a) ensinnäkin täällä on niin vähän suomalaisia ja muita pohjoismaalaisia, ja näytetään kuitenkin pohjoisen ihmisiltä, niin ehkä se on loogista arvata, että tulemme Venäjältä. b) olen omaksunut ranskalaisen “bitch resting facen”, eli en hymyile vastaantulijoille (kuten tein Disneyllä työskennellessäni). Stereotypia ainakin Ranskassa on, että suomalaiset (naiset) hymyilevät ja nauravat paljon. Sen sijaan, venäläiset näyttävät yhtä tympeiltä kuin ranskalaiset. Haha, tiedäppä häntä.

10. Lyonilaiset meikkaavat superpaljon!! Ja pukeutuvat (mun mittapuulla) juhlamekkoihin arkenakin.

11. Kävelylenkeillä moikataan välillä tuntemattomia, ja harva se päivä, jos olen juoksulenkillä saa kuulla kannustavia “Bon courage!” -huudahduksia (suom. “Tsemppiä!”). Voihan toki olla, että näytän vaan niin säälittävän uupuneelta :D.


nuitsso2015.jpg


Hyvää viikkoa kaikille, pian nähdään :)

<3: Niina