Coucou!!! (= moi, terve, ja tamperelaisittain myös moro)

 

Onpas vaikea aloittaa, kun on niin paljon mistä vois kertoa. Oon alkanut kirjoittaa kännykän muistiinpanoihin ylös asioita, joista olisi hauska kirjoittaa blogissa, ettei jää parhaat jutut kertomatta. Ja kohta pitää keksiä uusi, vetävämpi otsikoimistapa, kuin toi kolmen (samalla kirjaimella alkavan) sanan luettelo :D

 

IMG_3706.jpg

 

Kauppakuja

 

IMG_3721.jpg

 

Vakkaribaari

 

IMG_3725.jpg

Kahvilat ja baarit on tosi symppiksiä, ei oo oikeen kahta samanlaista tai juurikaan mitään ketjumestoja.

 

Keskiviikkona kielikurssin lisäksi kävin pankissa (pankin nimi LCL, pankkitili, kotivakuutus, kaikki 1e/kk!) tarkoituksenani hankkia ranskalainen tili ja asuntovakuutus. Ilman niitä on nimittäin mahdotonta saada mm. CAFia eli ranskan valtion opintotukea (100-200e/kk!! Erasmus-apurahojen ja Suomen valtiontukien jälkeen tuntuu jotenkin väärältä hakee mitään lisätukia… Eli rahasta vaihtoon lähteminen ei ainakaan jää kiinni!!). Heh no, aluks se virkailija sanoi, että valitettavasti hän ei voi ottaa mua nyt vastaan vaan pitää varata tapaaminen. Mutta sitten hän kysyikin, onko mulla kaikki tarvittavat asiakirjat ja todistukset mukana, ja päätti alkaa samantien hoitaa samantien mun asioita. Lopuksi virkailija antoi mulle numeronsa ja sähköpostiosoitteensa, jos tulee jotain kysyttävää pankkiasioista tai jos haluan, että hän esittelee mulle Lyonia :D. Suomessa toi ois varmaan jo seksuaalista häirintää ja oisin tosi järkyttynyt. Täällä kaikki tollainen lirkuttelu menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Mun kokemuksen mukaan ranskalaiset sukupuolesta riippumatta muutenkin tykkää kiusoitella ja heittää läppää koko ajan, silleen, että vähän heikommin ranskaa puhuvan (kuten minä) on vaikea pysyä perässä, koska ollaan tosissaan ja koska ei.  

 

IMG_3728.jpg

Mun kävelyreitti alas kaupunkiin.

 

Torstaina käytiin tutustumassa Bronin kampukseen, joka on mun hoodeilta noin tunnin matkan päässä (bussit 49 tai 46 Perrachen asemalle ja siitä T2 ratikka menee Bronin kampukselle asti). Ajattelin koittaa pyöräillä sinne joku kerta ajan kanssa, mutta vähän kuumottaa, että täällä pitää suhata osittain autojen seassa..Vaikka täällä on tosi hyvä Vélov- eli kaupunkipyöräsysteemi, niin pyörätiet eivät ole ollenkaan Suomen tasolla. Tänään kokeiltiin pyöriä ekaa kertaa, ja olihan niillä aika raskasta ajaa, mutta hintaan nähden huippudiili: 15 e / vuosi tai 1,50 e / päivä ja viikkohintakin on olemassa, mutta en muista mikä se on. Tässä sitä taas näkee, ku on niin paljon kerrottavaa, että alkaa heti rönsyilemään. Teen kohta itelleni alaotsikot niin ei auta kuin kertoa siitä, mitä otsikossa lukee :DD Torstaina meillä oli viimeinen kielikurssikerta, jonka jälkeen kävin ekaa kertaa residenssin salilla!!!! Siitä oma postaus joskus myöhemmin.

 

 

IMG_3697.jpg

Moro uutta psykanlaitosta vasta rakennetaan, ja tunnit on siis PARAKEISSA!!! :D Kurkkasin sisälle ja ihan asiallisen näköistä on.

 

Perjantaina meillä oli vaihtareille tarkoitettu ranskan kielikurssiin liittyvä tapaaminen, jossa julkaistiin tasokokeiden tulokset. Mun ei tarvinnut tehdä tasokoetta, koska mulla on Eurooppalainen kielitodistus ranskankielen taidosta (CECR). Kannattaa ehdottomasti hankkia, vaikka hakuvaiheessa ei tarvinnutkaan, mutta täällä se helpottaa kursseille pääsyä, ettei tarvitse tehdä ihan kaikkia testejä! Mun todistus on B2-tasoinen, ja asteikkohan menee A1-C2 siten, että A1 on huonoin ja C2 on paras, lähes natiivitasoinen kielitaito. Mut laitettiin silti C1-ryhmään, mistä oon ihan tyytyväinen, että tulee kunnolla haastetta, ja oonhan tätä kieltä opiskellutkin melkoisen monta vuotta (12!!!!!!!). Kielitodistuksen saa pyytämällä omalta ranskan opettajalta tai jos et ole käynyt yliopistolla ranskan kursseja niin laita sähköpostia jollekin proffista, sovi tapaaminen ja tee testit, voilà. Mä oon käyny vaikka mitä kursseja, niin oli helppo kysyä vaan B2-tasoisella kurssilla, että teetkö mulle todistuksen. Mentiin koululta suoraan baariin yksille ja sieltä Flam’s-ravintolaan, jossa tarjoiltiin pizzamaisia lättyjä NIIN PALJON KUIN JAKSAA SYÖDÄ!! (= my dream come true). Tarjoilijat oli tosi huomaavaisia, ja ehdottivat itse, että toinen puoli lätystä voidaan jättää aina mua varten ilman lihaa. Niitä siis syötiin porukalla, ja aina yhdessä päätettiin, että millä täytteillä tilataan seuraavaksi.

 

 

 

IMG_3766.jpg

 

Best of PRUNE <3 chez Flam's

 

IMG_3769.jpg

Tää pikkukauppa residenssillä oli auki vielä kahdelta aamuyöllä kun tulin kotiin.. 

 

Lauantaina oli yliopiston järkkäämä Lyon-kierros, jossa tutustuttiin mm. jänniin salakujiin, joita on Lyonissa kait yht. 40 (vähän epäselväksi jäi onko ne rakennettu veden hakemista, poliisilta piiloutumista vai natseilta suojautumista varten ->>mut meitsi selvittää kunhan kerkeää). Sit käytiin Student Welcome Dayssa My Little Coffeessa, jossa on aivan ihania auttavaisia ihmisiä kolme kertaa viikossa tammikuun ajan auttamassa meitä vaihtareita kaikissa paperihommissa. Täytettiin siellä CAFin paperit, koska oltiin kuultu, että edes ranskalaiset eivät itse osaa täyttää niitä oikein, niin parempi pelata varman päälle. Illan päätteeks mentiin klubille, joka oli aivan tyhjä ja lähettiin sieltä tunnin seisoskelun jälkeen kotiin.

 

IMG_3730.jpg

Lauantain Lyon-kierros.

 

IMG_3732.jpg

Meidän opas.

 

IMG_3733.jpg

Mini Eiffel :D

 

IMG_3736.jpg

Kirjakauppa.

 

IMG_3738.jpg

Taetteri. 

 

IMG_3742.jpg

 

Kirjamarkkinat joen varrella. Ostin kolme pokkaria<3! Kirjat on niin ihania!

 

IMG_3745.jpg

 

Tässä yksi "salakuja".

 

 

IMG_3746.jpg

 

Perinteinen Lyonilainen "bouchon" eli ravintola.

 

IMG_3703.jpg

Täällä on paljon suihkulähteitä ja nättejä aukioita, kesällä täällä on varmasti superkaunista, ku on jo nyt,

 

Tänään oltiin tyttöjen kanssa Parc Tête d’Orissa, se on niin kaunis! (ei oo vielä kuvat koneella) Siellä on kasvitieteellinen puutarha ja pieni eläintarha, jossa eläimet elävät kuvauksen mukaan “puolivapaudessa”, mikä ei tosiaan pidä paikkaansa. En olisi maksanut siitä penniäkään, koska eläintarhoja ei pidä tukea, mutta mentiin sinne, koska, se oli ilmainen ja mun kaverit oli siitä tosi innoissaan. “Puolivapaus” tarkoitti perus eläintarhakoppeja, joissa kaikki vähänkään isommat eläimet kiersi stressaantuneena kehää. Oli siellä tosi söpöjä ja vilkkaita pikkupandoja, jotka eivät vaikuttaneet ihan niin onnettomilta, ja myös erilaisia lintuja. Löydettiin puistosta myös ihana vohveli-/kreppikoju! Puisto on ihan kävely- tai pyöräilymatkan päässä, ja mielestäni todellakin visiitin arvoinen. Sunnuntai on puistossa varmaan ruuhkaisin päivä, kun kaikki kaupat yms. on kiinni eikä ole muutakaan tekemistä. Loppuillan oon suunnitellut tulevia reissuja ja tehnyt kurssivalintoja. Ensi viikonloppuna ollaan suunniteltu minilomaa Marseilleen, ja talvilomalla lähen ehkä kaverin luo Frankfurtiin tai sitten kaveriporukalla Italiaan. Haaveilen kanssa ranskankielisestä Afrikasta ja ranskalaisista pikkukylistä. Ostettiin “Carte Jeune” -nimiset junaliput, joilla 18-27-vuotiaat saavat 25-60 % alennusta kaikista Ranskasta ostetuista junalipuista, niin nyt kelpaa matkustella.

 

 

 

IMG_3747.jpg

 

Piraaattiteemainen karkkikauppa!!!!

 

IMG_3749.jpg

Mes chers amis<3

 

Pahoittelen, jos loppua kohden tekstin luettavuus kärsii. Oon vähän nuhassa (istun tässä nenäliinatupot sieraimissa, kun en jaksa niistää kokoaikaa, très chic), päänsäryssä ja väsynyt, mutta halusin saada ees nää lähipäivät taas kartalle, ja samalla yrittää ripotella kuulumisten joukkoon pikku vinkkejä Lyonia harkitseville. Seuraavaksi kirjoitan luultavasti kurssivalinnoista, kun ne alkaa pikkuhiljaa valjeta itsellekin. Huomenna alkaa tosiaan ekat kunnon kurssit: Mulla on ensimmäiseksi “pääsykoe” ranskan C1-tason yhelle toiselle kurssille (otan Erasmus-opiskelijoille suunnattuja ranskan kursseja yhteensä 2-3) ja meen seuraamaan yhtä psykan kurssia (Vieillissement eli vanhuus), sekä juttelemaan psykan opintosihteerin kanssa kurssivalinnoista. Täällä on kolmisen viikkoa aikaa tutustua kaikkiin haluamiinsa kursseihin. Lopulliset kurssivalinnat tehdään 6.2.15, jolloin palautetaan myös opintosuunnitelma, joka on sitova. Kurssit on yleensä kerran viikossa ja kestävät koko lukukauden.

 

 

IMG_3754.jpg

Ääk, iski asuntokateus, kun oltiin kaverilla, joka asuu yksityisellä kimppakämpässä.

 

 

IMG_3751.jpg

 

IMG_3755.jpg

Ovet oli "tapetoitu" kauniisti.

 

IMG_3756.jpg

 

Ainiin! Huomenna ilmoittaudun myös laskettelureissulle Alpeille, joka on tammikuun lopulla, ihan mieletöntä!!!


Bisous <3: Niina