Kuten otsikosta näkyy, oli huippu viikonloppu huipputyyppien kanssa Marseillesissa (se saippuakaupunki Etelä-Ranskassa). Meille riitti yllinkyllin aurinkoa, viiniä (!!) ja irkkubaareja. Ja vähän liikaa pizzaa ja pastaa. Mun kaverit on kovia italialaisen ruuan ystäviä, ja mulle se on helppo valinta, koska sieltä saa aina kasvista, kuten aiemmin jo totesin. Junaliput edestakaisin maksoivat noin 50 euroa/nuppi ja hostelli tais olla noin 20 e/yö, joka oli hinta-laatusuhteeltaan täydellinen: Vertigo on vanhassa satamassa (Vieux-Port), joka on Marseillesin kauneimpia paikkoja ja muutenkin kaiken oleellisen keskellä, sekä meillä oli oli kuuden hengen huoneessa kaksi omaa suihkua ja vessaa!! Lisäksi hintaan kuului kevyt aamupala. Cool, jos vertaa joihinkin Interrailillä koettuihin ahtaisiin hostelleihin (erityisesti Damissa), niin en ois koskaan uskaltanu toivoa moista “luksusta”. Marseille on varmasti vieläkin kauniimpi kesällä ja silloin pääsee myös uimaan, ja niinpä päätettiin reissuporukan kanssa, että säästetään Montpellier, Nizza, St. Tropez, Monaco ym. rantakohteet keväälle tai kesälle.
marse1.jpgTäällä mennään!!! Katottiin junalippuja huolimattomasti ja 1,5 h matka Marseilleen "muuttuikin" 3,5 h matkaksi, mutta ei haitannut yhtään tässä seurassa :)
mars2.jpg

Perillä!!! Jättimäinen selfiekatos.


mars4.jpg

Pizzaa


mars5.jpg

Pizzaa


mars8.jpg

Ekan illan eka baari ja mes chères filles<3


Tuntui niin karulta palata takaisin Lyoniin: Täällä on nyt ollut sateista, kylmää ja pilvistä, ja Marseille oli kaiken ton vastakohta. Lisäksi mulla on loputon lista asioita, joita pitää hoitaa tällä viikolla: kännykkäliittymä, kandin tutkintopyynnön yms. lähettäminen Suomeen, joka toiselle illalle bileitä, pedagoginen keskustelu psykan proffan kanssa, shoppailukierros ennen kuin alet loppuu, kasa läksyjä, kuumeista seuraavan reissun suunnittelua yms., tosi rankkaa. Tää aamu oli kyllä aika syvältä, kun yritin hankkia liittymää ja mulle selvis, että pankki on ryssinyt mun vakuutus- ja muita asioita, joista osan sain selvitettyä, mutta on vielä pari puhelua rästissä huomenna.
IMG_3918.jpgVanha satama.
IMG_3926.jpg


IMG_3958.jpg


IMG_3913.jpgKukkatori vanhassa satamassa.

IMG_3917.jpg


<3

IMG_3976.jpgMarseille on kaunis, mutta todella likainen ja roskainen :( Tässä jouduttiin "roskatrombin" uhriksi.

IMG_3983.jpgTässä taas perusnäkymä kadulta. Mietittiin hetken, että onko joku roskakuskien lakko käynnissä, mutta todettiin että tuskin. Eräällä mun kaverilla ois Marseillessa paljon työsarkaa ;) 
IMG_3979.jpg


Marseille, vanha satama, Vieux-Port.
marseille.jpg

Pastaa


mars1.jpg

Pastaa


IMG_3985.jpg

Vanha satama, taas, mutku se on nii kaunis.


IMG_3990.jpg

Vikana päivänä löydettiin biitsi!!!!


IMG_3996.jpg

N + J + C = <3


marseille2.jpg

Mun yritelmä ei ollut yhtä kaunis.


IMG_3993.jpg

Taustalla Monte Cristo kreivistä tuttu Château d'If, eli vankilasaari. Valitettavasti sinne ei kulkenut lauttoja meidän oloaikana, mutta siinäpä yksi syy lisää palata Marseilleen!! Luen em. kirjaa parhaillaan, ja siispä aivan innoissani tähyilin tota saarta!


Päivää piristää aina, kun joku natiivi kehuu kuinka hyvin hänen mielestään puhun ranskaa! Oon ollut aika ihmeissäni ja jokseenkin myös eri mieltä, mutta tuntuupa toi silti tosi kivalta. Ja eräs aussikaveri kehui ihan hurjasti mun enkunkielentaitoa, siitä varsinkin oon eri mieltä :DD Suomen tasolla en oo kovinkaan kummoinen englanninkielentaitaja, mutta luulen, että sekä ranskalaisten, aussien ja jenkkien mielestä mun kielitaito on kauheen erinomainen siksi, että he osaavat yleensä äidinkielensä lisäksi vain yhtä (tai ei yhtään) vierasta kieltä ja sitäkin usein semiheikosti, ja myös siksi, että mulla ei ole mitään vahvaa aksenttia, niin kuin useimmilla muilla (erityisesti jenkeillä, italialaisilla, joillakin ausseilla) täällä.


marseille1.jpg


IMG_4006.jpg

Ja Jutan synttäreitä juhlittiin koko viikonloppu, vielä sunnuntainakin Lyonissa, meidän kantiksessa Pizza Pinossa :)


Koulu on viime viikon säätöjen jälkeen lähtenyt hyvin käyntiin. Mulla on siis kursseja vaan ma-ke eli to-su aina vapaapäiviä, ihan täydellistä mm. tulevia viikonloppureissuja varten!! Pääsin läpi kaikista ranskan kurssien tenteistä, joten pääsin siis kaikille haluamilleni kursseille, koska psykan kursseille ei ollut mitään pääsykriteerejä. Tilanne on tosi ikävä ja hankala monelle, joka opiskelee nimenomaan ja vain ranskaa, koska kursseille mahtuu vaan alle puolet halukkaista. Mulla on kolmen ranskan kieli- ja kulttuurikurssin lisäksi psykan kursseja, ja olisin voinut valita niitä lisää, jos en olisi päässyt ranskan kursseille. Valitsin psykan kursseista kaksi maisteritason (M1) kurssia: Vaikeat mielenterveyshäiriöt (TD: Psychopathologie approdonfie) ja varhaiset mielenterveyshäiriöt (TD: Psychopathologie précoce). Noiden kahden kurssin perusteella täällä on ihan eri ote psykologiaan kuin Helsingissä. Winnocot ja Freud ovat ihan ykkösnimiä ja psykoanalyyttinen suuntaus näkyy vahvasti ainakin juuri em. kursseilla. Täällä voi siis opiskella neuroa, työ- ja organisaatiopsykaa, kliinistä ja “terveyspsykaa”.  Mun kummatkin kurssit on näiden maisteritason klipsyn ja terveyspsykan valinnaisia/syventäviä kursseja. M1-tason opiskelijat ovat nyt harjoittelussa, ja kaikki muut tämän kevään kurssit liittyvät harjoitteluun, sekä ovat pitkälti yksilöllisiä tapaamisia ohjaajan kanssa, joten en voi osallistua niille. Syksyllä kurssivalikoima on käsittääkseni laajempi, mutta näinkin on hyvä. Näillä on ihan eri meininki täällä, käsitykseni mukaan kaikki menevät saman lukujärjestyksen mukaan ja jo maisterivaiheessa valitaan erikoistumisala (neuro, klipsy jne..). Täällä on lisäksi paljon suullisia esityksiä, myös psykassa (!!). Mulla niitä on tiedossa ainakin viisi :D, joista yksi suoritettu. Täällä opiskelumentaliteetti on paljon tiukempi, ja proffat oikeasti seuraa ja mittaa sun edistymistä JATKUVASTI, vähän kuin alemmilla kouluasteilla Suomessa. Tunneilla on läsnäolopakko, poissa voi olla vain lääkärintodistusta vastaan, joka maksaa kait 20-30 e. Kerron varmaan jossain vaiheessa tarkemmin mun kursseista, mutta nyt en malta.
IMG_3869.jpg


Jopas tuli ruma kuva kauniin Marseillen jälkeen! Tää on mun asuntolan käytävältä.
IMG_3850.jpg

Ja vähän balansoidaan tilannetta äskeisen järkytyksen jälkeen: Maisemia koulumatkan varrelta.


IMG_3998.jpg

Psykan valinnaiset kurssit: valokuvan "kieli", psykodraama, psykologiset haastattelut ja konsultaatiot, tilastollisten analyysien kursseja...


IMG_4045.jpg

Mun lukujärjestys!! 


Eilen illalla oli superhyvä fiilis täällä olosta, tiedän jo etukäteen, että tätä elämää ja etenkin ihmisiä tulee ikävä. Suomesta lähtiessä arvoin, että miksi haluan edes lähteä vaihtoon, kun mulla on kaikki niin hyvin siellä, mutta ei kyllä kaduta pätkääkään! Viime syksy oli tosi tiukkaa kandin ja muiden koulujuttujen tekemistä, paljon töitä, treenaamista ja rahan kanssa sniiduilua, täällä oon taas päässy kosketuksiin rennomman elämäntyylin kanssa. Rahaa palaa kyllä ihan hirveesti.. Viikossa on ehkä yks päivä, jolloin ei syödä ulkona (täällä hintataso ei oo mitenkään huikeesti alhaisempi kuin Suomessa), ja kohta ollaan suunniteltu joka viikonlopulle joku reissu, plus ne alennusmyynnit. Voi olla, että loppua kohden täytyy alkaa miettiä sitä, miten aion pärjätä taloudellisesti ensi kesänä Suomessa, mutta toistaiseksi en jaksa miettiä sitä :DIMG_3834.jpg

Dinner chez Claire.


IMG_3836.jpgIMG_3909.jpg


Nyt vapaapäivän kunniaksi ruokaostoksille! Näinkään arkisia asioita ei oikein malttaisi/ehtisi täällä tehdä, kun on niin paljon kaikkea muuta kivaa. Lauantaina päästään Alpeille laskee!!!! Ja saan varmaan viimeistään ensi viikolla postissa jälleen kerran uuden sim-kortin, jolloinka Whatsapp taas toimii! Ostin siis kunnon liittymän Freeltä (20 euroa/kk, ilmaiset viestit ja puhelut Ranskassa, nettiä 3Go ja mahdollisuus lähettää viestejä myös Eurooppaan). Edellinen SFR:ltä ostettu 20 euroa maksanut prepaid ei ollut kovin hyvä ostos: Prepaidin netti (300Mo) kului mulla vain viikossa loppuun, vaikka yhtään youtube-videota en katsonut. Suosittelen hankkimaan kunnon liittymän joko Free Mobilelta, Soshilta, B and Youlta tai SFR Rediltä. Niissä ei ole mitään sitoutumispakkoa, ja näitä samoja meille suositeltiin Student Welcome Dayssa.

IMG_4023.jpg


Yliopisto yövalaistuksessa.
IMG_4033.jpg


Pohjoismaa-ilta yliopistolla ja sekalainen Erasmus-poppoo. Bongaa siniristi!

IMG_4043.jpgApinat :D

IMG_4026.jpgToinen awkward Erasmus-kuva :D Minä siellä heilun nyrkki pystyssä, mutta pitäähän jonkun edustaa Suomea.

IMG_3911.jpgF*ck the exams -partyt.
Voisin kirjoittaa lähiaikoina lisää täällä tarvittavasta ranskankielentaidoista ja mun kursseista, sekä ihan vaan Lyonista kaupunkina. Oon tehnyt kaikenlaisia hauskoja havaintoja mm. asioista, jotka on täällä erilailla kuin Suomessa/muualla missä olen matkustanut. Yksi syy (mutta tietysti sieltä vähäpätöisimmästä päästä), miksi odotan, että mun poikaystävä, sukulaisia ja kavereita tulee käymään, on se, että pääsisin itsekin kiertämään Lyonia! Arki ja kaikki sosiaalinen elämä vie yllättävän paljon aikaa, ettei huvita/ehdi vapaa-ajalla kierrellä kaupungilla. Tän päivän plääni ois kauppaan, salille ja illalla Erasmus-bileisiin! (Niitä on täällä ainakin kolme kertaa viikossa, mutta oon tainnut käydä vasta yksissä, kun muutakin menoa riittää).Bonne journée à tous!<3: NiinaPS.  Huomasin juuri, että mun salin aukioloajat typistyvät entisestään! Se on auki enää keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin noin klo 18-21 kunakin päivänä. LOL. “C’est la France”.